На година вътрешното потребление на картофи за човешка консумация е около 190 000-195 000 тона, или на глава от населението се падат по почти 28 кг. Нивото на самозадоволяване на вътрешния пазар с български картофи през последните 3-4 години се увеличава, като на годишна база е в рамките на 85% от общо необходимите картофи за вътрешно потребление. Това става ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева в писмен отговор на депутатски въпрос. По предварителни данни за 2020 г. за вътрешно потребление са използвани 155 175 тона. Към търговската мрежа пък са отишли други 148 000 тона. За преработка са предадени 7000 тона картофи, за които се грижат 18 предприятия. Обикновено тези фирми преработват по около 11 000 тона от зеленчука за година.
Все още няма коментари