Почти 15 години след влизането ни в Европейския съюз само 8 български храни и 64 вина и ракии са вписани в регистъра на географските означения. Засега с най-висока степен Защитено наименование за произход (ЗНП) е странджанският манов мед. Със защитено географско указание (ЗГУ) са розовото масло и горнооряховският суджук. Регистрирали сме и 5 продукта в категорията „Храна с традиционно специфичен характер“ (ХТСХ). Това са роле „Трапезица“, филе „Елена“ и луканка „Панагюрска“, вписани през август 2014 г., а също така и кайзерован врат „Тракия“ (декември 2015 г.) и пастърма говежда (юни 2017 г.). За разлика от храните при вината и ракиите нямаме проблеми с най-високата степен на регистрация, сочи справка в регистъра на ЕК. 52 от тях имат Защитено наименование за произход, а две – Защитено географско указание. При високоградусните напитки, основно ракиите, вписванията са 12 и са само за ЗГУ.
Все още няма коментари