Консумирали сме над 6000 тона палмова мазнина само за първите шест месеца на годината, и то без да знаем. Причината се крие в баничарниците и ресторантите. Там продуктите са без етикет, който да прочетем и от който да се информираме какво ядем.
8 от 10 баничарници у нас ни продават баници със сирене, но без такова. Това показва проучване на „Активни потребители“. Купуваме си закуски в хартиена опаковка и найлонова торбичка. Без етикет, на който да пише дали е с имитиращ продукт от палмова мазнина. „Средният потребител няма как да ги различи“, заяви Богомил Николов от асоциацията „Активни потребители“.
Без да знаем, сме изяли близо 7% повече имитиращи продукти тази година. „Нашето проучване показва, че истинска е само изварата в повечето банички. Един практичен съвет е да избираме банички с извара“, обясни Николов.
Имитиращите млечни продукти са евтини, удължават срока на годност и подобряват външния вид на продукта. Но ефектите върху здравето на потребителя могат да бъдат пагубни. „Тези трансмастни киселини повишават риска от възпалителни процеси, които са в основата на инфаркти, инсулти. Имунната устойчивост на организма рязко пада. Засилва се рискът от рак на млечната жлеза, на гърдата, на простатата“, съобщи диетологът проф. Донка Байкова.
Освен под формата на млечни продукти палмови мазнини може да намерим и в олиото, в което се пържат картофите по заведенията.
Все още няма коментари