Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма. Това показва проучване на Европейската комисия. Това е малко под средното ниво в ЕС, което през миналата година е близо 130 килограма на човек. Първенец по този показател е Кипър, където генерираните хранителни отпадъци на човек са близо 400 килограма. В челото на класацията са още Дания и съседна Гърция. Изхвърлянето на храна е глобален проблем, който оказва силно негативно влияние както върху околната среда, така и върху джоба на всеки потребител. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от миналата година средното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз, е 127 килограма годишно на глава от населението. Според експерта по здравословно хранене Ники Суков една от причините за разхищението е, че купуваме повече, отколкото ще консумираме. Хората не тръгват с идеята какво да купят, а стават жертва на маркетингов трик и купуват не защото им трябва, а защото е евтино и на промоция, посочи той.
Все още няма коментари