Дни преди Великден и Гергьовден фермерите прибягнаха до нова стратегия, за да пласират производството си. Онлайн пространството е залято от обяви на малки български фирми. За около 300 лв. в интернет се предлага 14 кг агнешко месо, приготвено по италианска технология и изпечено в класическа пещ.
Обявите се публикуват в най-големите сайтове за онлайн пазаруване, а търговците не се крият от Инспекцията по храните. „Не виждам нищо нередно да продавам агнета по Интернет. Спестявам труда на уморените домакини, които по цял ден са на работа. Коля, мия, готвя и пека агнетата. Накрая всичко отива направо на трапезата”, казва Ангел Иванов, един от авторите на скандалните обяви.
Сметката показва, че едно кило агнешко за великденската трапеза ще струва около 20 лева. Честото офертите вървят с гарнитура кашкавал, пържени или печени картофи, зелена салата и пресни моркови или зеле.
Ако пък искате сами да си приготвите великденската мръвка, има опция да си купите онлайн и цяло или половина прясно заклано агне. В интернет магазините за фермерска храна цената му тръгва от 10 лева на килограм, но ако е от екостопанство, килото може да стигне и до 18-19 лева.
През последните години интернет пространството у нас се напълни с онлайн платформи, в които дребните фермери предлагат продукцията си с цел да избегнат посредниците и големите търговски вериги. Те твърдят, че поскъпването идва именно от надценките, които си слагат в супермаркетите.
Същото се получава и при яйцата, които ще боядисваме за Възкресение. В магазина бройката обикновено се търгува между 25-28 стотинки. В Интернет обаче стойността им върви около 35 стотинки. Фермерите твърдят, че високата цена на яйцата при тях идвала, защото яйцата са пресни и само от кокошки, хранени с пшеница и царевица. Ако си падате по биопроизводството, може да си купите яйца, снесени на самия Великден или деня преди това. Така 10 броя напълно пресни яйца струват 3,50 лв. Различни пекарни пък са пуснали оферти за домашни козунаци. Цените варират между 3,90 лв. до 5.70 лв. за брой.
Сайтовете изобилстват и предложения за зеленчуци, за които се твърди, че са български, без нитрати и каквито и да било химикали. Зелената салата се котира средно по 2 лева бройката, зеленият лук върви по 1,70 лв. връзката, а чесънът е с 10 стотинки отгоре. Повечето сайтове предлагат и доставка, но сумата трябва да надвишава поне 20 лева.
Ново двайсе
Продават печени агнета по интернет
Цените на яйцата вървят по 35 стотинки бройката
0 коментара
Все още няма коментари