Още от ранни зори в балканското градче се стичаше поток от автомобили от цялата страна. По улиците и пред дюкяните с месните деликатеси беше почерняло от народ. На входа девойки раздаваха на всеки посетител свитъци с рецепта за приготвяне на месния деликатес. Домакинът, кметът на града Дилян Млъзев, издокаран в национална носия, посрещаше многобройните си гости.
Според една легенда това е единственият деликатес, в който няма подобрители и изкуствени оцветители. Година-две може да съхне на открито и проветриво и да става по-хубав и по-стегнат.
Вкусотията успя да събере в града над 10 хил. туристи, любопитни да разберат как се приготвя
Майсторите с радост споделяха опита си, горди, че са успели да запазят жива традицията през годините, а 150 свински бута чакаха гостите, за да могат всички да опитат от месния деликатес. Провесените еленски бутове бяха естествен декор за градския пазар.
По време на всенародното веселие беше пресъздадена старата традиция на пърлене на прасе над трап. Безспорно е обаче едно - от клането на прасето до осоляването на бутовете се иска голям майсторлък. Затова и днес добрите касапи Иван Трухчев, Румен Георгиев, Антон Антонов, Стоян Димитров и Йордан Костадинов - Космата са търсени във всяка къща. Ясно е, че всичко, което се върши край трапа, не е толкова лесно, колкото изглежда. Иска се сръчност, бързина и опит. Цвъртяха и десетки скари и чевръсти кулинари печаха вкусни мезета. Баници, спаначници, тиквеници, погачи и какви ли не още изкушения подредиха на софрите си еленчанки и гостите имаха възможност да опитат от всичко. Струпани бяха бъчви с домашно вино.
Малки и големи се тълпяха пред дюкяните с нависнали свински бутове,
а касапи дялаха тънки ивици от мезето. По време на празника се проведе и състезание за най-як балканджия. Здравеняците мериха сили с малки и големи бутове, с бали сено и бурета.
Спечели го Михаил Георгиев. Той получи и еленския бут. Най-добър в състезанията по борби пък беше еленчанинът Анатоли Христов. За него имаше живо прасенце. Любопитни награди имаше и за спечелилите в благотворителната томбола.
Със сто лева, подарък от кмета, си тръгна плевенчанката Стефка Енчева
За децата бе организирана творческа работилница за оцветяване на керамични фигури, прожекция на 2D анимация, а Богдан Томов забавлява малчуганите малко преди да опитат празничната торта. На сцената изви глас Веселин Маринов. Изявиха се още Духов оркестър “Габрово” и Фолклорен ансамбъл “Гоце Делчев”.
И всички бяха категорични, че деликатесът върви най-добре с хубава компания и червено винце!
Празникът на еленския бут събра ценители от цялата страна
Майсторите с радост споделяха опита си, горди, че са успели да запазят жива традицията през годините
0 коментара
Все още няма коментари