България е вписала в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания “Горнооряховски суджук”, “Българско розово масло” и “Странджански манов мед”. Пет храни с традиционно специфичен характер – “Филе Елена”, “Луканка Панагюрска”, “Роле Трапезица”, “Кайзерован врат Тракия” и “Пастърма говежда”, са в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.
В края на март сдружение “Български традиционни млечни продукти” е депозирало две заявления за регистрация - на “Българско кисело мляко” и на “Българско бяло саламурено сирене”, съобщиха от Министерството на земеделието. Тече процедура и за “Месо от източнобалканска свиня” и “Лютеница Първомай”. Правят се изследвания за “Суджук Търновски” и “Луканка Троянска”. Очаква се да се подаде заявление и за „Български кашкавал”.
Все още няма коментари