Насекомите, които наскоро бяха разрешени за влагане в храни, задължително трябва да се изписват на български и на латински език на етикета, дори да се съдържат в минимално количество. Това заяви д-р Иван Генчев – директор на Дирекция „Контрол на фуражните и страничните животински продукти“ в БАБХ.
Той уточни, че има стриктен европейски регламент, който контролира това.
„Без знанието на потребителя и неговия информиран избор той не може да закупи храна, в която са вложени насекоми, а той не желае да ги консумира. И ако реши да пробва, може да го направи, без да се притеснява за здравето си – те ще са безопасни. Не е вярно, че вложено брашно от насекоми под 5% няма да е обявено, тъй като брашното от насекоми е алерген и то трябва да е упоменато на етикета. Задължително се изписва видът на насекомото, латинското наименование, в скоби се изписва на български“, посочи д-р Генчев.
За момента одобрени за консумация са видовете: брашнен червей, ларвата на брашнения бръмбар, домашен щурец, прелетен скакалец и малък брашнен бръмбар. Разрешена е консумацията им под формата на брашно, замразени или изсушени. Към момента на българския пазар не се предлагат подобни продукти, но се очаква те да навлязат в най-скоро време, тъй като има световен глад за протеини и много хора са отворени към нетрадиционните хранителни продукти, коментира още д-р Генчев.
Все още няма коментари