Консумацията дори на едно яйце дневно доказано подобрява скелетната мускулатура и предпазва организма от някои болести, които са рискови при по-голяма възраст на хората. С процеса на стареенето идват капаните на опасността от сърдечни заболявания и слепота, а те могат да бъдат избегнати, ако редовно сме консумирали яйца. Яйцата са богати на съединения, които понижават лошия холестерол и предотвратяват загубата на важни протеини в организма. Като изключително добър източник на протеини, както и на различни други хранителни вещества, яйцата са важна храна за пенсионерите, сочат последните данни на експерти от Световната здравна организация.Те предоставят всички основни аминокиселини за хората и осигуряват няколко витамини и минерали, включително витамин А, рибофлавин, фолиева киселина, витамин В6, витамин В12, холин, желязо, калций, фосфор и калий.
В яйцата се съдържа холин, който е важен хранителен елемент за развитието на мозъка и е изключително важен при бременни и кърмещи жени. Той осигурява здравословно развитие на мозъка на плода, а е полезен и в напреднала възраст. Витаминозната бомба на яйцата представлява жълтъкът, защото в него се съдържа цялото количество на витамин А, D и Е. Яйцето е една от малкото естествени храни, които съдържат витамин D. За сведение – един голям яйчен жълтък съдържа около 60 калории, а яйчният белтък съдържа около 15 калории. Голям жълтък съдържа повече от две трети от препоръчваната дневна доза от 300 мг холестерол.
Все още няма коментари