Ракът на стомаха е едно от най-коварните онкологични заболявания, което е свързано с ДНК мутации в клетките. В резултат на това възникват „безсмъртни“ клетки, които не излизат от жизнения цикъл и с ускорена митоза. В ранните стадии на развитие на стомашния рак рядко се проявяват симптоми, което прави откриването му трудно. Обикновено състоянието се предшества от симптоматика, която в ежедневието остава незабелязана. Аларма, че се нуждае от преглед, за всеки един от нас би следвало да бъдат симптоми като: загуба на тегло и апетит, бързо настъпващо чувство на ситост, дори след прием на малко количество храна, епигастрално парене и болка, гадене и повръщане след хранене, анемия и кръвоизливи, затягане на лимфните възли. Това, разбира се, са доста общи симптоми, които се наблюдават при редица други заболявания на гастро-интестиналния тракт и не всяко подобно оплакване е свързано с рака на стомаха. Диагнозата се поставя след вземане на биопсия при фиброгастроскопия и хистологично изследване. Ракът на стомаха се среща най-често при хора над 55 години. Мъжете са два пъти по-склонни да развият рак на стомаха от жените. Диетата с високо съдържание на сол е свързана с повишен риск от рак на стомаха. Това включва храни, консервирани чрез сушене, пушене, осоляване или накисване, и храни с голямо количество добавена сол. Консумирането на пресни плодове и зеленчуци може да помогне за намаляване на риска. Хората, които са претърпели стомашна операция, имат злокачествена анемия или ахлорхидрия, са с по-висок риск от развитие на рак на стомаха. Злокачествената анемия е тежко намаляване на броя червени кръвни клетки, причинено от неправилно абсорбиран витамин В12.
Все още няма коментари