Проф. Донка Байкова,е специалист диетолог в София с над 47 години медицински опит. Завършва Медицински университет-София през 1975 г. и има придобита специалност „Хранене и диететика“. Последователно става редовен докторант по хранене и диететика, доктор по медицина, научен сътрудник, доцент и професор. Има специализации в Германия, Белгия, Унгария, Словакия, Русия, Украйна, Полша. По нейни думи след празниците през декември и началото на януари трябва да бъдем особено внимателни по отношение на здравето си и задължително да пречистим организма.
„С преяждането натоварваме както стомаха и червата, така също панкреаса и накрая жлъчно-чернодробната система. Защото черният дроб е най-голямата биохимична лаборатория на човешкия организъм и там трябва да бъдат вече метаболизирани всички хранителни вещества, които сме приели. Първо, храносмилането е в стомаха, в червата, за което са ни необходими ензими. Те идват от храносмилателните жлези – както на стомаха и червата, така и от панкреаса. Освен това жлъчката е отговорна за смилането, за емулгирането на мазнините, с които обилно са гарнирани всичките ни храни – и десертите също. След всмукване на хранителните вещества в кръвообращението те отиват много бързо директно в черния дроб. Неговата функция отново е на високи обороти, защото белтъци, мазнини, въглехидрати, алкохол, всички тези съставки на храната трябва да бъдат метаболизирани, да бъдат обработени до разградни продукти, или да бъдат използвани за специфичните цели на тъканите на тялото“, обяснява лекарката. Тя допълва, че и бъбреците страдат и препоръчва да приемаме много течности.
„Чиста натурална вода, както и слабо минерализирана – поне 2 литра дневно. Както и зелен чай, билкови, чай от копър, кимион, мащерка, мента, ленено семе. Много плодове и зеленчуци под всякаква форма в дните на разтоварване. Тук мога да спомена и изварата, която съдържа сяра и подпомага черния дроб, киселото мляко с неговите пробиотични живи клетки, съдържащи се в закваската. Те допринасят за възстановяване на баланса между гнилостни и полезни микроорганизми в червата. Чайовете задължително трябва да бъдат подслаждани с мед, както и да не забравяме лимона.
Витамин С от лимона участва в производството на глутатиона, който осигурява очистването на черния дроб. Ако чрез храната не можем да си набавим необходимото количество витамин С, трябва да го приемаме като синтетичен медикамент“, съветва проф. Байкова. Тя препоръчва да въведем два прочистващи дни в седмицата, най-добре понеделник и петък. „В часовете 8,10 и 16 – плодове със или без кисело мляко: В 12 и 19 часа – зеленчуци със или без кисело мляко. Дали е таратор, тиквички, спанак, броколи, но с кисело мляко. Ако се почувства глад, зеленчуков сандвич, с филийка-две пълнозърнест хляб за цялото денонощие“, казва диетоложката.
Проф. Байкова: Изварата и лимонът пречистват черния дроб!
Да се пият чайове от копър, кимион и ленено семе, за да изхвърлим токсините от тялото, съветва диетоложката
0 коментара
Все още няма коментари