Проблемът „гъста кръв“ стана особено актуален в ерата на коронавируса, когато въпросът за тромбозата излезе на преден план при болните в тежка форма. Лекарите обаче предупреждават, че е невъзможно да се приемат лекарства, които разреждат кръвта, без лекарско предписание. Това може да доведе до вътрешно кървене и да бъде фатално.
Кръвта може да бъде твърде вискозна по няколко причини: дисфункция на черния дроб; промяна в еритроцитите, тромбоцитите, което причинява „залепване“ на клетките; грешна диета; хиподинамия; дехидратация, особено в горещ климат. Как да върнем кръвта в нормална консистенция? С балансирано хранене, пиене на течности, движение. Кръвта става по-гъста при липса на протеини и аминокиселини, затова избирайте постно месо, риба, яйца и млечни продукти. Не забравяйте за „правилните“ мазнини. Мастните киселини са важен компонент на липидната мембрана на кръвните клетки. Храните, които обезателно трябва да приемате, ако имате подобен проблем, са: джинджифил, лук, чесън, бадеми, кашу, слънчогледови семки, сок от алое, цвекло,черен шоколад.
София 6°
Видин 11°
Враца 11°
Русе 10°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари