Дори комбинацията между чесън и мед да ви звучи странно, опитайте: имате шанса да се възползвате от най-доброто, което предлагат тези две отлични за здравето и имунната система антибактериални, противогъбични и противовирусни храни.
За тази интересна и полезна ферментация нямате нужда от специална стартова култура – просто обелвате скилидките чесън, мятате до две трети в бурканче и доливате с втечнен мед. Гледайте количеството да е под ръба, за да не прелива при ферментирането. След 2 седмици вече можете да го опитате.Резултатът е вкус на „сготвен“ чесън, но всъщност суров продукт, запазил всичките си полезни качества: полифеноли, флавоноиди, сулфур, витамини В6 и С, както и много инулин – пребиотикът, който подхранва „добрите“ бактерии в храносмилателния тракт и подпомага имунната система. При настинка или възпалено гърло сдъвквайте бавно по една скилидка на всеки 1-2 часа (до 6 за денонощието) и поне по 2 в следващите дни, докато се оправите напълно. Лъжица от чесновия мед е чудесен „сироп за кашлица“. Засилете въздействието ѝ, като я разтворите в чаша затоплена вода заедно с 1-2 лъжици домашен ябълков оцет и щипка лют пипер за отпушване на синусите. За да извлечете най-много ползи за здравето, винаги използвайте ферментиралия чесън суров – ще се уверите, че е много по-благ за консумация от наистина суровия.
Все още няма коментари