Известно е, че следобедният сън е естествена реакция на човешкия организъм. Макар че това се знае от повечето хора, едва сега учените разкриха механизма, който кара много от нас да задрямват след обилно ядене.
Процесът се състои в това, че глюкозата в храната не дава на мозъчните клетки да произвеждат сигнали, които карат човека да бодърства. Екип от британски учени установили как глюкозата блокира невроните, произвеждащи орексини - протеините, които ни държат будни. Лошото функциониране на невроните, отделящи орексини, е много опасно за организма. То може да доведе до нарколепсия - заболяване, изразяващо се в постоянна сънливост, или до затлъстяване. ”Сега, след като знаем как глюкозата възпрепятства отделянето на орексини, ще можем по-добре да разберем причините за нарушенията на съня и нездравословното увеличение на теглото, и след това да разработим нови средства за борба с тези проблеми”, е мнението на учените. Освен това вече става ясно защо толкова трудно се заспива на празен стомах.
Все още няма коментари