Учени от университета La Trobe в Мелбърн са направили проучване и са установили как може да се понижи кръвното налягане. Експертите избрали 50 доброволци, които разделили на две групи. 25 от тях консумирали екстра върджин зехтин в продължение на три седмици, а останалите 25 консумирали рафинирано олио.
По време на експеримента участниците не са приемали лекарства. Резултатите от изследването показали, че при хората от първата група централното артериално налягане намалява с 2,5%, а периферното систолично налягане с 2%. Според учените този ефект се дължи на факта, че зехтинът е богат на различни активни съединения. Също така съдържа полифеноли, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Лекарите препоръчват на хипертониците да избягват приготвянето на храна с олио и да предпочитат основно зехтина. Подходящи за хора с кръвно налягане са и кокосовото и фъстъченото масло, които също могат да се използват в кулинарията.
Все още няма коментари