В почти всеки дом лукът е най-важният продукт в повечето ястия. Много хора знаят, че в процеса на готвене понякога е полезно да се използва обвивката, която насища с витамини и придава апетитен цвят на супите. Полезните свойства на луковата обвивка я направиха особено популярна и широко използвана в народната медицина. Много терапевтични ефекти на този продукт са получили научна обосновка и потвърждение за ефективност. Луковата обелка е добър източник на витамини: групи В, С, Е, РР, каротин, фибри, серни съединения, фруктани, антиоксиданта кверцетин и други флавоноиди.
Серните съединения в състава на люспите на лука подобряват притока на кръв и лекуват сърдечносъдовата система. А фруктаните действат като пребиотици, тоест селективно стимулират растежа и дейността на полезните бактерии, които обитават дебелото черво. Наличен е и голям брой микроелементи от периодичната таблица: калций, фосфор, магнезий, йод и много други. Такова разнообразие от полезни вещества обяснява ползите от люспите от лук и отварата от него при профилактиката и лечението на ракови заболявания. Други терапевтични ефекти: слабително; тонизиращ ефект; холеретичен; анестетик; спазмолитично; отхрачващо средство; противораково; антисептик и др. За да си приготвите отварата, поставете малко количество от измитата обвивка в специална цедка за чай и я залейте с вряла вода. Това е може би най-лесният начин за приготвяне, като се запазва максималното количество полезни вещества на оригиналния продукт. При мускулни крампи се препоръчва да се изпие чаша чай от лук преди лягане. Тази напитка също ще помогне на сърцето. При редовен прием се гарантира укрепването на сърдечния мускул, прочистването на съдовите стени от атеросклеротични плаки и други кардиологични ползи, както и превенция от рак.
Все още няма коментари