Когато ядем диня, сме свикнали да премахваме семките, но всъщност те са безопасни за консумация. Не само това – те са здравословни. Съдържат изобилие от антиоксиданти, фибри и протеини, които могат да се окажат един чудесен приятел на човешкия организъм. Семената на динята са и отличен източник на витамини и минерали. В едва 30 грама от тях се съдържат 146 мг магнезий, 214 мг фосфор, 184 мг калий. В тези семена се съдържат още цинк, желязо, калций, фолиева киселина, витамини от група В. Затова следващия път, когато понечите да почиствате или плюете семената на динята, не го правете. Има защо да консумирате сочния сладък плод заедно със семената. Семената на динята са полезни за сърдечносъдовата система.Това е така заради наличието на магнезий в тях. Оптималните нива на магнезий в тялото са важни за баланса на калия. И двата минерала са съществени за работата на сърцето, нервната система и мускулите. Магнезият и калият регулират кръвното налягане, сърдечния ритъм, участват в механизми, намаляващи риска от инфаркт и инсулт, провеждат нервни импулси от мозъка към мускулите, сърцето и кръвоносните съдове. Семената на динята подобряват и състоянието на кожата. Те са много богат източник на цинк. Богатото наличие на антиоксиданти в семките на динята ги прави полезни и в борбата със стареенето. Освен това те са много бедни на калории, което е допълнителен бонус към диетата ви. Фибрите в семките подпомагат храносмилането и стимулират метаболизма. Ниското съдържание на калории и високото съдържание на протеини също насърчават загубата на тегло. Освен това увеличават усещането за ситост за по-дълго.
Все още няма коментари