Невенът е градинско средиземноморско цвете със силна лечебна сила. Мехлемът, приготвен от билката, има широко приложение в народната медицина. Рецептата за него е измислена от прочутата австрийска билкарка и лечителка Мария Требен. Измитите и добре подсушени цветчета заедно със зелените дръжки се нарязват на ситно. Поставят се в стъклен съд заедно със свинска неосолена мас. Сместа се загрява на много слаб огън, за да не прегорим мазнината. След като цветовете на невена се позапържат леко, сместа се разбърква и съдът се сваля от огъня. Покрива се с фолио и се оставя да престои на хладно 24 часа. На следващия ден сместа леко се затопля, но на водна баня. Филтрира се през ленена кърпа и се насипва в предварително приготвени чисти и сухи стъклени бурканчета. Съхраняват се в хладилник. Остатъците от изцедените цветове могат да се ползват като лапа, върху ленена кърпа при проблеми с разширените вени. Лапите могат да се използват до 3-4 пъти. Мехлемът от невен подпомага зарастването на рани и образуването на нова тъкан. Подходящ е при възпаление на вените, незаздравяващи язви на варикозни вени, фистули, подутини от измръзване и рани от изгаряне. Ако имате непоносимост към свинската мас, можете да я замените с друго масло или зехтин.
Все още няма коментари