Руската ендокриноложка Ангелина Водолазка разясни защо трябва да сме много внимателни, когато купуваме бял или черен хляб. „В състава на обикновения бял и черен хляб можете да видите технологични примеси, овкусители, захар. При захарен диабет и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове количеството на такъв хляб в диетата трябва да бъде особено строго контролирано“, каза ендокринологът. Специалистът обясни, че хлябът, приготвен с първокласно брашно, става източник на голямо количество въглехидрати, които бързо се усвояват от тялото. Такава асимилация се дължи на факта, че зърното е подложено на агресивна обработка, в резултат на което губи ценни за организма компоненти. Брашното от такова зърно съдържа практически само нишесте. Продуктите от него причиняват резки колебания в нивата на кръвната захар, когато първо се повишава бързо и след това намалява. Редовната консумация на хлебни изделия от висококачествено брашно допринася за развитието на процеси, водещи до диабет. В допълнение, излишъкът от въглехидратни храни в диетата се отразява негативно на състоянието на кръвоносните съдове. Ендокриноложката съветва да се яде само пълнозърнест хляб. „Този хляб запазва всичко ценно, което има в зърното. Това са витамини, аминокиселини, различни видове въглехидрати, включително диетични фибри, които са необходими и ще бъдат полезни за микробиотата и редица биохимични процеси“, допълва тя.
Все още няма коментари