Прочутата диетоложка д-р Людмила Емилова призовава през зимния сезон често киселото зеле да присъства на трапезата ни. „Количеството на витамин С в него е като това в цитрусовите плодове. Откриват се и витамини от група В, каротин, калций, желязо, както и витамин РР, укрепващ стените на съдовете и намаляващ пропускливостта им. В зелето – сурово и кисело, е наличен ендол-3-карбинолът. Това е мощна антиракова молекула, особено ефикасна за защита срещу рака на дебелото черво“, обяснява докторката. „През 2005 г. екип изследователи от Полша и САЩ наблюдават значително по-висока честота на рак на гърдата сред полските жени, които са имигрирали в Съединените щати. Те сравнили полякини от райони в близост до Чикаго и Детройт с жени, които все още живеят в Полша, и констатират, че ракът на гърдата е три пъти по-висок за полските имигранти. Оценяват различните фактори и стигат до заключението, че консумацията на лакто-ферментирало кисело зеле е възможен фактор за различните проценти на рак. Жените в Полша са яли средно 13,600 кг сурово кисело зеле всяка година, докато полските жени в САЩ – около 4,500 кг“, разкрива специалистката по хранене.
Все още няма коментари