Директорът на Самарския изследователски институт по диететика и диетична терапия и доктор на медицинските науки д-р Михаил Гинзбург предупреди за смъртна опасност от домашната зимнина. Според лекаря бактерията Clostridium botulinum попада в домашно приготвените буркани заедно с немити фрагменти от почвата. Когато се запечатва и съхранява при стайна температура, бактерията произвежда ботулинов токсин, който причинява опасно заболяване. Гинзбург подчертава, че присъствието на токсина не може да се различи по вкус и мирис.
Въпреки факта, че ботулизмът се регистрира много по-рядко от други чревни инфекции и отравяния, една трета от случаите са фатални. В индустриалното производство този проблем почти никога не възниква, тъй като там консервираната храна се обработва в автоклав при температура от 120 градуса. Трудно е да се създадат такива условия при домашното консервиране, подчертава диетологът. Гинзбург съветва да внимавате, ако капакът на консервите е подут и няма характерно щракване при отваряне на консервата. При ботулизъм човек може да получи гадене, проблеми със зрението, сухота в устата, парализа и проблеми с преглъщането. В този случай е необходимо незабавно да се обадите на линейка.
Бурканите със зимнина са опасни
0 коментара
Все още няма коментари