В разгара на летните жеги много хора в пенсионна възраст си позволяват да пийват студена биричка и да хапват месо, печено на барбекю. Крие ли това риск за здравето им? Според инж. Христина Стоянова темата е изключително актуална и този навик е опасен. С него в никакъв случай не трябва да се прекалява, защото „опушеното месо на барбекю съдържа повече добавен въглерод. Освен това въглероден диоксид има и в бирата, както и в другите газирани напитки, които обичайно се консумират през летните жеги. Приемът на тези храни и напитки води до увеличение на количеството въглерод, което попада в организма ви. Трябва да знаете, че при разпалване на барбекюто и по време на самото печене се отделя пушек със замърсен въздух, който вие дишате, докато си приготвяте храната. Това е опасно и вредно за здравето ви, особено ако сте запалили барбекюто на остъклен балкон, където няма условия за добра вентилация. Също така при печене на месо и зеленчуци на барбекю продуктите поемат допълнително количество въглероден диоксид, дим, сажди и полициклични ароматни въглеводороди, които са опасни за здравето. Въглеродният двуокис в бирата се явява от процеса на ферментация, а при газираните безалкохолни напитки той се добавя в процеса карбонизация. За да знаете кои продукти какво съдържат и за да намалите консумацията на опасните за здравето ви съставки, тя препоръчва внимателно да четете етикетите, тъй като на повечето от тях въглеродният двуокис е маскиран като Е290. Количеството бира и газирани безалкохолни напитки, което можете да си позволявате, е до 500 милилитра, и то през два-три дни, съветва тя.
Все още няма коментари