Имате ли представа колко деца не доживяват първата си годинка заради Spina bifida. Това е малформация на нервната система на плода, получена от недостиг на фолиева киселина в майчиното тяло по време на бременността.
За щастие фолиевата киселина, или витамин В9, се съдържа в много храни. Нейното редовно приемане преди бременността и през първите 4 седмици след зачеването намаляват със 70 процента вероятността от подобно заболяване.
Най-много витамин В9 има в хляба, стафидите, тъмнозелените зеленчуци, портокаловия сок, лещата, житото, варените пилешки дробчета и яйцата. 200 грама стафиди на ден са достатъчни, за да получите необходимите 300 микрограма витамин В9 на ден.
В някои страни като Англия и САЩ хлябът е обогатен с витамин В9, като тук солта е йодирана допълнително. В Европа все още няма такава практика. Въпреки това се провеждат доста разяснителни кампании за ползата от приемането на фолиева киселина.
Дори да не планирате скоро да имате дете, не забравяйте хляба и стафидите във всекидневното меню. Така ще помогнете на себе си и на бъдещите си деца.
Все още няма коментари