Мозъкът е най-сложният и мощен орган в цялото тяло. Добрата храна се явява като гориво за него и е добре хората в напреднала възраст задължително да наблягат на определени хранителни продукти, за да държат паметта и мозъка си в кондиция. Сьомгата отдавна има славата на здравословна храна, но какво прави тази риба толкова ценна за здравето на мозъка? Той е съставен предимно от мазнини – около 60% от него. Една от най-важните мазнини, които мозъкът използва като градивен елемент за здрави мозъчни клетки, е омега-3. Именно на тях е изключително богата този вид риба. Боровинките са начело в списъка като един от най-полезните плодове за здравето и ефективността на мозъка. Те имат най-високото съдържание на антиоксиданти, особено антоцианини, от всеки друг плод, което помага за предпазване на мозъка от стрес и насърчава здравословното стареене. Добре е поне веднъж седмично да се консумира и куркума. Установено е, че куркуминът в нея има противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни, антибактериални, противогъбични и противоракови свойства. Куркуминът увеличава производството и наличността на два важни невротрансмитера - серотонин и допамин, свързани с щастието, мотивацията и удоволствието. Броколите също зареждат с важни хранителни вещества – витамин К и фолат. Витамин К играе жизненоважна роля в защитата на мозъчните клетки. Фолатът играе решаваща роля в детоксификацията и намаляването на възпалението в мозъка. Орехите са един от най-добрите избори на ядки за здравето на мозъка. Те съдържат най-високите количества от важните омега-3 DHA. DHA, както казахме по-горе, е критичен градивен елемент за здравето на мозъка. Орехите също съдържат големи количества антиоксиданти, фолат, магнезий, калий и фосфор, които помагат за понижаване на възпалението. Шоколадът повишава нивата на ендорфин – хормона на щастието, и увеличава притока на кръв към мозъка, което може да спомогне за подобряване на паметта, вниманието, фокуса и времето за реакция. Тъмният шоколад съдържа високи нива на магнезий, който помага за отпускане и успокояване. Костният бульон е богат на колаген (важен за костите), минерали, желатин, пролин и глицин, които оказват отлично влияние на организма. Много хора го приемат като природен мултивитамин, а заради съдържанието на над 19 лесни за усвояване аминокиселини и хранителни вещества, помага за укрепване на имунната система, за доброто храносмилане и за здравето на мозъка. Кафето пък съдържа голямо количество антиоксиданти, наречени полифеноли, които са важни за намаляване на възпалението в мозъка и за поддържане на енергията.
Все още няма коментари