Поредният подарък от природата е зеленият грах. Защо подарък? Защото от него можем да си набавим витамин А, витамини от група В, С, К, която помага за борбата с остеопорозата. Освен витамините зеленият грах е много богат на фибри, нискокалоричен е, без почти никакви мазнини. В момента сме в сезона, в който можем да се възползваме от него в пресен вид, а не в консервиран. Той е сред малкото бобови култури, които си подхождат с всякакво месо – от агнешко до риба, но и сготвен по постна рецепта пак е вкусен.
Зеленчукова супа
ПРОДУКТИ: 30 г грах, 20 г моркови, 20 г брюкселско зеле, 70 г карфиол, 50 г картофи, 5 г пшеничено брашно, 1 ч. л. краве масло, 200 мл зеленчуков бульон, 100 мл прясно мляко, 1/2 жълтък.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ситно нарязаните зеленчуци (без картофите) заедно с граха се заливат с вода и се варят. Към полуготовите зеленчуци се добавят нарязаните на кубчета картофи. Леко запърженото брашно се смесва с половината мляко, прибавя се разбитият жълтък и се вари, като се бърка непрекъснато. Като кипне, се дръпва от огъня.
Бърз омлет
ПРОДУКТИ: 8 яйца, 4 с. л. грах, 4 с. л. царевица, 20 г маслини, 1 малък стрък праз, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата се разбиват много добре в купа и се смесват с останалите продукти. В подходящ тефлонов тиган загряваме 1-2 с. л. олио, след което изсипваме сместа. Когато омлетът се запече, го прегъваме надве и го печем от двете страни до готовност.
Яхния
ПРОДУКТИ: 500 г пресни дребни картофи, 500 г грах, 50 г спанак, 2 скилидки чесън, 1 връзка пресен магданоз, 1 ч. л. захар, 1 глава лук, 500 мл зеленчуков бульон, 2 с. л. доматен концентрат, 2 с. л. зехтин, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Добавя се доматеният концентрат и се запържва леко. Налива се бульонът и се пуска дафиновият лист. Изсипват се картофите, нарязани на четвъртинки. Варят се на слаб огън около 10 минути, след което се сипва и грахът. Овкусява се със захар и се готви още 5–10 минути. Накрая се слага накълцаният спанак и след 2–3 минути се изключва котлонът. Ястието се поръсва с накълцан магданоз и се подправя със сол и черен пипер.
С пиле и гъби
ПРОДУКТИ: 600 г пилешки пържоли (от бут), 50 г бекон, 300 г печурки, 1 връзка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 250 мл пилешки бульон, 100 мл бяло вино, 200 г замразен грах, 4 стръка копър, 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, брашно за овалване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кожата на пилешките пържоли се отстранява. Пържолите се овкусяват със сол и черен пипер и се овалват в брашно. Запържват се в зехтина от двете страни до златисто. След това се изваждат от съда и се разрязват на две. Гъбите се почистват, нарязват се на едро и се запържват заедно с нарязания на кубчета бекон. След това всичко се изважда и в същия съд се запържват наситнените лук и чесън. Връщат се гъбите, беконът и пилешкото месо. Деглазира се с виното. Налива се бульонът и се готви 15–20 минути на слаб огън под капак. Ако е необходимо, се наливат 200–300 мл вода. Добавят се грахът и наситненият копър, готви се още 3–5 минути и се овкусява със сол и черен пипер.