Най-ранните археологически свидетелства за производство на вино чрез ферментация на грозде са от региона на Кавказ и датират от късния неолит или ранния халколит. Въпреки че виното присъства и в Египет, най-високото ниво на винопроизводството е развито по нашите земи от прадедите ни – траките.
Те също са приготвяли лековити вина, които жените им са ползвали, за да поддържат телата си млади. Общо взето има 2 начина, за да си направим наистина полезен продукт. Първият е да използваме органик вино и да добавим определените за това съставки. Вторият начин е сами да си направим виното, което е малко по-трудно, но пък ефектът си струва усилията. Рецептата съчетава качествата на негово величество корена от джинджифил и кайенския пипер. За нея са необходими:
1 цял обелен корен от джинджифил, 1 кг захар, сока на два лимона и два портокала, 1 банан, една голяма щипка кайенски пипер, 200 г стафиди (тъмни или светли), дрожди, 1 голяма кана чай. Изцедете лимоните и портокалите, нарежете банана на шайбички, а после настържете джинджифила. После лимоните и портокалите се накълцват на ситно, добавят се стафидите, кайенският пипер, а отгоре се поръсва 450 г захар. Изсипете сместа в стъклен съд, най-добре да бъде дамаджана. После пригответе голяма кана черен чай и залейте съдържанието.
Оставете захарта да се разтвори и сместа да се охлади леко. Накрая добавете дрождите. Запушете хлабаво дамаджаната, така че при ферментацията да може да излиза леко и да изпуска въздух отдолу. Оставете да ферментира поне една седмица, като през това време се добавя чай, докато една трета от дамаджаната се напълни. На седмия ден прецедете плода и джинджифила и върнете течността обратно в дамаджаната. Добавете останалата захар и долейте чай, ако е необходимо. Оставете да ферметира още една седмица, след което бутилирайте. Така приготвеното вино се консумира всекидневно, но никога на гладен стомах.
То има противовъзпалителни и антисептични свойства, но основната му цел е да топи мазнините по естествен път. Доказано е, че напитката ускорява метаболизма до 4 пъти, които води до отслабване без усилия. Още по-хубавото е, че според свидетелствата на траките в древността виното е използвано и в борбата с редица болести. Сред тях са настинките, гриповете, упоритата кашлица и червеното гърло. Лечебни свойства домашният продукт проявява и при недобро кръвообращение, като го нормализира и вкарва показателите в граница.
Тракийско вино за тънка талия
Домашно приготвената напитка ускорява разграждането на калоричните храни до 4 пъти
0 коментара
Все още няма коментари