Мария Калас е най-прочутото сопрано в историята на световната опера. На 16 септември се навършиха 45 години от нейната кончина.
В края на 40-те и началото на 50-те кариерата на оперната дива е в апогея си. Тя вече е превзела Америка, където е родена в семейство на гръцки емигранти, и славата ѝ започва да се носи из Европа и най-вече из Италия – родината на операта. В сянката на големия успех обаче се спотайва нейният голям кошмар – наднорменото тегло. По онова време, през втората половина на 20-те си години, тя тежала точно 108 килограма. Пръв ѝ го казал тогавашният ѝ съпруг – Джовани Менегини, по-възрастен от нея с 27 години. Далеч по-брутален бил големият кино- и театрален режисьор и неин близък приятел Лукино Висконти, който просто заявил, че няма да работи с нея, ако не отслабне с поне 30 кг. Така под натиска на мъжете започнала нейната битка с килограмите. За една година тя отслабнала с цели 40 килограма. Според биографите – най-мъчителната година в живота ѝ, в края на която Калас изглеждала зашеметяващо. За да компенсира кошмара, че не можела да се храни с каквото и колкото поиска, Мария започнала да събира рецепти – от всички краища на света, от всички хотели, в които отсядала. В началото буквално изпитвала удоволствие от изписването на забранените продукти – скъпите ѝ дамски чанти били пълни с хвърчащи листчета с рецепти. После обаче и това се оказало недостатъчно. Тогава ѝ хрумнала още по-мазохистичната идея – да готви, но да не яде.
Още в онези години плъзнал слухът, превърнал се в легенда, че всъщност огромната загуба на тегло певицата постигнала с истински „терористичен акт“ спрямо собственото си тяло – умишлено поглъщане на тения. Истината е, че Калас години наред се лекувала от тения в стомашно-чревния тракт, но според нейни биографи тя се е заразила неволно, защото обичала да яде месото алангле, а е отслабнала толкова бързо и драстично с тайнствена диета с йод. Той е вещество, което стимулира загубата на тегло, защото стимулира функционирането на щитовидната жлеза, отговорна за регулирането на метаболизма на тялото ни. Оперната прима се хранела единствено и само с храни, изключително богати на йод.
Такива са сьомга, скариди, риба треска, миди, пресните сирена, чесън, лук, репички, краставици, спанак, цвекло, зелен фасул, ориз, пшеница и царевично брашно.
От любов към гръцкия милиардер, плейбой и корабен магнат Аристотел Онасис, с когото има афера, Мария Калас стига почти до анорексично тегло, но връзката им бързо приключва и той се хвърля в обятията на Жаклин Кенеди. Оперната звезда губи гласа си и желанието за живот след раздялата. Калас умира на 16 септември 1977 г., на 53-годишна възраст, като така и не става ясно дали причината за смъртта ѝ е инсулт или свръхдоза успокоителни.
Все още няма коментари