Ябълковият оцет е чудодейно здравословно средство, използвано от древността. Още римските легионери по време на походи са приемали разреден оцет за утоляване на жаждата под палещите лъчи в завоюваните територии и като профилактика на заразни болести. Клеопатра пък след всяко пиршество е изпивала чаша с разреден наполовина с вода ябълков оцет, а след вана е мажела кожата си със смес от ябълков оцет и зехтин, разкрива топдиетологът д-р Людмила Емилова.
Всички полезни съставки на ябълките преминават и в оцета. Той съдържа 20 от най-важните минерални вещества и микроелементи, оцетна, ябълчена, млечна и лимонена киселина, ценни баластни вещества (пектин), ферменти, аминокиселини и витамини – C, E, B1, B2, B6, провитамин A, рутин (който укрепва стените на артериите).
В последните години все по-често ябълковият оцет се използва за намаляване на теглото – чаена чаша вода (преварена и охладена) с 2 ч. л. ябълков оцет, 3 пъти дневно 30 мин преди храна. Ефектът зависи от това какво ядем, в какви количества и дали сме активни физически. Ябълковият оцет подобрява метаболизма и помага за изгарянето на мазнините, намалява желанието да се яде сладко и така поддържа нивото на кръвната захар в норма, но диабетиците в никакъв случай не трябва да разчитат само на оцета и да спират предписаното им лечение, обяснява лекарката.
Според проучвания ябълковият оцет регулира нивата на холестерол в кръвта. Ако 8 седмици приемате ябълков оцет, ще имате по-високи нива на HDL (добрия холестерол) и по-ниски на LDL (лошия). Подправката унищожава гнилостните бактерии в червата, повишава съпротивителните сили на организма, благоприятства дейността на бъбреците и черния дроб. Той е изпитано средство при артрит, артрози и подагра, допълва още д-р Емилова. Разреден с вода, може да се прилага и локално в процедури за сваляне на температурата, при слънчеви изгаряния, за намаляване на болката и дезинфекция след ухапване от насекоми. След обтриване пък здравата кожа става копринена, жизнена, с изненадващо равен тен, казва още за ползите от оцета лекарката.
Все още няма коментари