Лидия Ковачева (1914-2002) е основоположник на лечебното хранене у нас. На 30 години тя е била с диагноза туберкулоза на единия дроб, при което започва десетгодишно ходене по лекари, санаториуми и най-разнообразно лечение. Резултатът накрая е, че туберкулозата се развива и обхваща и двата бели дроба, а черният дроб вече е с цироза вследствие на медикаментозното лечение, което продължило толкова дълго. Лекарите я отписват, като и дават не повече от 2-3 месеца живот. На ръба на отчаянието си Лидия започва да търси алтернативен начин, за да избегне „смъртната присъда“, и научава за лечебния глад. Това се случва преди ерата на интернет и информацията, меко казано, е била оскъдна. Прилагайки гладолечение, тя успява да се пребори с нелечимото си състояние и посвещава остатъка от живота си на тези практики и тяхното усъвършенстване.
Има много последователи, няколко книги и доживява до 88- годишна възраст, през които се радва на добро здраве и продължава неуморно да помага на хората. Лидия Ковачева дълги години експериментирала върху себе си различни методи на гладолечение и търсила метод, различен от водния пост (гладуване само на вода), тъй като той не се приемал с одобрение масово от хората. Така тя открива плодово-чаения разтоварващ режим, наричан още гладуване на плодове, или плодов пост. Каква всъщност е неговата същина? Методът представлява до 800 грама плодове на ден, като между храненията се пие билков чай с малко мед и няколко капки лимонов сок. Важно условие е да не се комбинират различни групи плодове на едно хранене и да не се консумират течности минимум един час преди и след хранене. Също така плодовете трябва да са от съответната географска ширина и да са сезонни. За България са идеални ябълки, круши, сливи, горски плодове, грозде през есента, цитруси през зимата и т. н. Обичаният от всички ни банан не присъства в списъка, тъй като не се води плод. Чаят пък трябва да е от една билка, например мента, лайка, като не е добре да е черен чай или зелен чай. Медът, който се поставя в чая, не бива да превишава 3 равни супена лъжица за деня, като задължително се стремете да е с домашен произход. Може да се слагат няколко капки лимонов сок на чая. Той трябва да е топъл, а не врящ, когато се добавят медът и лимонът.
Пълният курс на режима на Лидия Ковачева трае 20 дни, но и по-кратък период дава невероятни резултати. Може да се изпълнява и в рамките само на седмица. За този период е възможно да свалите до 10 кг. След това е изключително важно да не пропускате захранването, за да не увредите стомаха си. То трябва да трае поне колкото половината от самия ви пост. Например – ако сте постили 10 дни, захранването трябва да е минимум 5. Първо започнете с увеличаване количеството на плодове, после добавете сурови зеленчуци към менюто, след това варен картоф, накиснати във вода ядки, варива и съвсем накрая животински продукти, като започнете първо от млечните и едва след това минете на месо.
Все още няма коментари