Необходими продукти: 3,5 ч.ч. брашно, 1 яйце, 2/3 ч.ч. хладка вода, 1 ч.л. сол на вкус.
За плънката: 1/2 кг конско месо, 1 глава лук - ситно нарязан или настърган, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер.
За готвене: 8 чаши вода, 1 ч.л. сол. За соса: 2 ч.ч. кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, конска кайма, 1/4 ч.л. сол на вкус, 3-4 с.л. масло, 1 с.л. доматена паста, 2/3 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. вода, босилек.
Начин на приготвяне: В купа се разбъркват брашното, яйцето, солта и водата, докато не се получи твърдо и гладко тесто. Меси се около 8-10 мин. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да почине 15-30 мин. Междувременно в чиния се смесват всички съставки за плънката. Тестото се разделя на 2-3 парчета и се разточва максимално тънко (с дебелината на нож). След това се нарязва с нож на квадратни парчета (2 см). Във всяко от тях се поставя 1/4 ч.л. от плънката. След това се слепват двата диагонални края чрез натискане с пръсти. Същата процедура се прави и за останалото тесто. Кипва се вода със сол в голям съд. Изсипват се всички кнедли (известни като мантъ) в кипящата вода. Разбъркват се с дървена лъжица, за да не се слепят. Затваря се с капака. Вари се на среден огън, докато кнедлите омекнат (10-15 мин).
Сос: В купа се смесват киселото мляко, солта и чесънът. В малък тиган се разтопява маслото и се разбърква с доматеното пюре и водата. Вари се в продължение на 2 мин на слаб огън. Ако предпочитате да използвате червен пипер, просто го добавете в разтопеното масло преди водата.
Изцедете сварените кнедли и ги прехвърлете в сух съд. Оставете ги да се охладят за известно време и ги посипете със сос от кисело мляко. Накрая залейте с една супена лъжица масло. Ако желаете, можете да поръсите малко босилек.
Все още няма коментари