Ако искаме великденското яйце да е 100%-ов бияч, задължително трябва то да е домашно. Лошата новина е, че не всеки може да си достави пресни яйца. Добрата – че има начин да разберем дали купешките са пресни, като изберем тези с блясък, съветват специалисти.
Размерът на яйцето също има значение. Идеалното тегло е между 60-70 грама. За това експертите съветват да се купуват яйца с размер L.
Ето съвет как да сварите яйцата преди да ги боядисате:
На дъното на съда за варене трябва да има толкова яйца, колкото е площта на самия съд .
Яйцата се слагат да се варят в чисто студена вода, без сол, без оцет. След като заврат, яйцата се махат от котлона, покриват се с фолио, за да направи вакум и се слага чиния, която да ги захлупи хубаво. И така ги държите 17 минути.
След това яйцата се вадят и се пресичат в студена вода /лед/.
Врялата вода от яйцата отново се слага на котлона, за да заври втори път. Когато заври отново се слага малко сол и едно по едно яйцата се слагат в тенджерата за около 15 секунди.
Ако спазите тези свети за варене според специалистите всички яйца ще са здрави, а и може би биячи.
Все още няма коментари