Либерализацията на пазара определено е нещо хубаво, но какви продукти могат да стигнат до него и как да се храним правилно? Това разясни пециалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
Тя заяви, че вредни храни няма, но има такива, които са много по-полезни от други като "джънк фууд", пакетите - "вкусни, засищащи и с нищожна хранителна плътност" и тези, които много бързо можем да купим - фаст фуудс.
Проф. Байкова е на мнение, че през този период не трябва да спазваме силно ограничителните хранителни режими, към които се бяхме насочили след низ от празници.
"Сега трябва да минем към много по-умерено, но здравословно хранене", твърди тя. "Белтъците да са пълноценни на базата на натуралните продукти - кисело мляко, нискомаслено сирене, риба, яйца, зеленчуци и плодове, а в добавка и топли чайове", допълни проф. Байкова.
По думите й многото мазнини, сол, алкохолната субстанция и въглехидратите от групата на белите брашна, не са подходящи, защото правят срив на имунната система.
"За съжаление, хората не четат етикетите на храните", подчерта д-р Иванов. "Ние нямаме система на проверка доколко фирмите производителки публикуват реалността на етикетите, което е голям проблем. Това е нарушение на европейското законодателство и е задължение на Агенцията по храните да следят това."
Проф. Байкова коментира още, че има залитане към био модата и според нея трябва да защитаваме родните си храни. "Лютеницата например е един уникална българска храна. Недопустимо е определени производители да провалят този неин международен авторитет Ако има пропуски трябва веднага да се коригират", настоя специалистът по хранене и диететика.
А как да пресечем грипа? Рецептата на проф. Донка Байкова е: първият ден, когато усетим неразположение - веднага един грам витамин С, час по-късно парацетамол и още един час по-късно два аспирина.
"И отново вече през два часа първият ден повтаряме, с изключение на витамин С в толкова голяма доза", обясни тя.
Все още няма коментари