Топдиетологът Донка Байкова направи едно примерно меню какво да яде човек по време на започналите вече Коледни пости.
„В случая е важно да имаме един балансиран белтъчен прием. На едно хранене трябва да комбинираме бобени и зърнени култури. Примерно боб с хляб на обяд, или леща с хляб, или пък ориз с грах. Може да се консумират още нахут с киноа или с просо-това се едни хубави комбинации. И разбира се тези ястия гарнирани със зеленчуци и плодове”, обясни проф. Байкова пред БиТиВи.
Тя допълни,че закуската трябва да съдържа богатите зърнени миксове или овесени ядки. Те са пълнозърнести храни и съдържат фибри.
Вечерята трябва да бъде лека, от зеленчукови блюда, гарнирани с шепа ядки- не повече от 50 грама обаче.
Проф. Байкова посъветва хората да не забравят,че празниците са много дни и ще могат да изядат всичките си творения. И когато дойде Коледа, да включват поетапно всичките храни, които по време на поста са си забранявали.
Все още няма коментари