Научните изследвания сочат, че веществото олеамид, което бе открито в лютеница у нас и за което ПИК съобщи още вчера, е с действие на седатив, и може да доведе до сънливост, заяви експерт от лабораторията, открила находката, пред Би Ти Ви. Вчера стана ясно, че лютеницата е произведена от "Идеал продукт" от Перущица, по данни на Асоциация "Активни потребители".
Изследванията са правени в България, но проба е изпратена и в Белгия. Пробите са взети още през август, но се е чакал и резултатът от Белгия и затова се оповестява чак сега.
Между 0,1 и 1 процента е концентрацията на това вещество в лютеницата. Най-вероятно се касае за замърсяване по време на производствения процес. Знаем, че има практика да се внася пюре и това замърсяване може да се е случило и в другия край на света, но факт е, че това вещество няма място в лютеницата, посочи още експертът. Той допълни още какви други вредни съставки има в традиционното за българската трапеза ястие.
От 3,5 до 7 % е захарта, това прави около 8-9 чаени лъжички захар на буркан. Това е изключително много. Знаем добре, че захарта е последното нещо, което можем да наречем диетично и здравословно.
Сравнението между домашната и купената от магазина твърдо е в полза на домашната.
Силвия Стойкова, токсиколог от ВМА заяви, че веществото олеамид, което е открито в лютеницата, не е наркотично вещество. Това е широко разпространено около нас вещество и то в храни, които съдържат растителна мазнина. Няма нищо вредно за хората, посочи още токсиколожката.