За празничното меню на коледната трапеза без особени екстри ще трябва да се бръкнем с близо 200 лв. В тази сметка влизат свинското месо, туршиите и салатите, картофите и оризът за гарнитура, малко сирене и скромно количество напитки и плодове. Любителите на деликатеси, мезета и марков алкохол ще трябва да отделят двойно повече. За около 200 лв. обаче можем да наредим прилична маса за четирима.
Свинският врат или котлети за пържоли може да купите за 8-9 лв., тоест за две кила месо отиват двайсетина лева. За картофи и пакет ориз ще ви трябват 6-7 лв. Който е затворил зимнина, ще намали харча, защото готовите туршии на пазара не са никак евтини – 100 грама парена или царска туршия отива към 2,50-3 лв. Ако правим салати от пресни зеленчуци, ще похарчим още двайсетина лева. Доматите сега са около 4-5 лв. За мезетата – луканка, филе, сумата е между 20-30 лв. Сметката набъбва с ордьоври, риби, сирена, десерти.
Най-скъпата част от менюто е алкохолът. Тук всичко зависи от марката и количеството. Например бутилка качествена ракия и две с добро червено вино излизат близо 30 лв.
Напазарувайте трайните продукти по-рано, за да избегнете блъсканицата в празничните дни.
Коледната трапеза ни струва 200 лева
Сметката набъбва от качествения алкохол и тънките мезета
1 коментара
