Днес младите купуват всичко от магазина и не знаят що е то вкусна домашна зимнина. Помня, не е имало година, без да затворим домашна туршия, лютеница, компоти и всичко си беше чисто и здравословно - без нитрати, без подсладители. Вярно, че тогава всичко на пазара беше евтино, дори и токът, а не безбожна скъпотия като сега.
Годишната кампания по консервирането беше цял ритуал. Той започваше първо с дебнене да „пуснат” необходимите продукти, да се редиш на опашка и да избереш най-добрите зеленчуци и плодове, от които се купуваха в промишлени количества. Няколко поредни съботи и недели заминавахме на село цялото семейство за същинската работа – избушването и печенето на чушки на тенекия в двора, варенето на буркани и пр. Една от най-отговорните дейности беше боравенето със затварачката за буркани – метален пръстен с две уши. За тази работа - обикновено предоставяна на мъжа, беше необходима изключителна прецизност и майсторлък, за да не се пръсне бурканът или да се издуе капачката и съдържанието да отиде на вятъра. След като всичко беше готово, товарехме в колата щайгите с продукцията за града и си имахме запаси за зимата. А вкусната туршия беше истинска гордост за всяка добра домакиня.
Снежа Михова, Русе
Все още няма коментари