Дюлите са едни от най-фините и ароматни плодове, познати в кулинарното изкуство като „медени ябълки”. Най-изисканите ястия във френската, турската и арабската кухня се правят с участието на дюли. Тези плодове имат много високо съдържание на пектин, целулоза - 1.55% и дъбилни вещества. Именно те придават стипчивия вкус на дюлите, които са богати на витамин С, калций, фосфор, магнезий и натрий. В 100 г дюли се съдържат 57 калории и 4% желязо.
Супа „Студеното сърце”
Продукти: дюли - 200 г, олио - 10 г, брашно - 1 ч. л., доматено пюре - 1 ч. л., лук - 50 г, захар - 10 г, червен пипер, черен пипер, канела, сол
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на дребно и се запържва, прибавя се и брашното. След като стане златисто, се слага доматеното пюре, а после и червеният пипер. Разбърква се. Налива се хладка вода. Когато сосът заври, се пускат нарязаните на дълго резени от дюля. Слага се сол и захар. Прибавя се и канела за по - добър вкус. Супата ври до тогава докато остане само на мазнина. Поднася се студена.
Яхния със сирене
Продукти: 3 едри дюли, 4 глави лук, 1 картоф, олио - 1/2 ч.ч., захар - 3 с.л., червен пипер - 1 ч.л., доматено пюре - 1 ч.л., 50 г сирене, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме на дребно лукa. Задушаваме го с мазнината и малко вода, докато омекне. Накрая прибавяме червения пипер и разбъркваме.
Предварително изчистваме и нарязваме дюлите на парчета с големина на хапки. Към задушеният лук с червения пипер прибавяме парчетата дюла, настърган на едро картоф, размитото с малко студена вода доматено пюре , захарта, черния пипер и солта. Заливаме ястието с 1 ч.ч. топла вода и го задушаваме на слаб огън. Слагаме върху него няколко бучки бяло сирене. Вкусът му е неповторим!
Хрупкави пурички
Продукти: брашно – 1,5 ч.ч., пудра захар - 2/3 ч.ч., яйца - 5 бр., дюли - 300 г от компот, 1 ванилия.
Начин на приготвяне: Захарта, яйцата, ванилията и брашното се смесват и се замесва тесто. От него се правят фитили, нарязват се на парченца и от тях се разточват тънки кръгчета.
Върху всяко кръгче се слагат няколко парченца нарязани на тънко дюли и кръгчето се завива на пуричка. Пекат се 20 мин. на 180 градуса. Поръсват се със захар или с кокосово брашно.
Румънски пестил
Продукти: дюли - 1 кг, ябълки - 4 бр., захар - 300 г, лимони - 1 бр.,вода - 50 мл, пудра захар - 200 г.
Начин на приготвяне: Дюлите се разрязват на четвъртинки, изчистват се от сърцевината и се задушават с малко вода на слаб огън. След това се добавят ябълките, разрязани на четвъртинки и с почистена сърцевина. Варят се до омекване - около 40 минути, претриват се през сито, добавят се захарта, сокът от лимона, настърганата лимонова кора и всичко се вари на бавен огън до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Пестилът се разстила върху дъска, напръскана с вода, и се заглажда с лъжица така, че да се получи пласт с дебелина 1 см.
Покрива се с марля, така че да е 1 см. над пестила и се оставя за 2 дни на сухо и проветриво място. След като изсъхне, се реже на парчета, които се овалват в пудра захар.
Агнешко месо с дюли по грузински
Продукти: агнешко месо - 800 г, дюли - 4 бр., лук - 4 глави, черен пипер - ½ ч.л. млян, сол - на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на не много едри парчета, смесва се с лука, нарязан на шайби, и се поръсва с черен пипер. Дюлите се почистват от кората и семената и се режат на четвъртинки. Месото се задушава с лука в дълбок тиган без капак на среден огън 15 минути, като не се добавя вода и мазнина. Върху месото се нареждат дюлите и се добавя половин чаша топла вода. Задушава се под капак 30 минути, поръсва се със сол и се сервира.
Кулинарни фантазии с ароматни дюли
0 коментара
Супа "Студено сърце"
Румънски пестил
Агнешко по грузински
Яхния със сирене
Хрупкави пурички
Все още няма коментари