Чесново мезе
Необходими продукти: 700 г печени белени патладжани, 400 г печени чушки, 150 г смлени орехови ядки, 1 глава чесън, 200 г майонеза, сока на 1/2 лимон, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Смиламе патладжаните и чушките на едро. Чесънът се пресова или счуква. Смесваме всичко в подходящ съд. Салатата се сервира охладена.
Постен хайвер
Необходими продукти: 1 кафена лъжичка сол, 1 к.л. лимонов сок, 1 глава стар кромид лук, 4 с.л. майонеза, 1,5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. грис.
Начин на приготвяне: Чаша и половина вода с малко сол се слага да заври и котлонът се намалява. Постепенно се добавя грис, като се бърка непрекъснато. Когато се получи гъста и лепкава каша, се маха от котлона и се оставя да се охлади много добре. Към охладения грис се добавя майонезата и се разбърква добре до получаването на гладка смес. Овкусява се с няколко капки лимонов сок и настърган на много ситно лук. Прибавя се постепенно и се опитва, защото ако е в повече, може да загорчи. Количеството е малко – не повече от една кафена лъжичка. Ако има нужда, се посолява, както и според предпочитанията количеството майонеза може да се увеличи. Поднася се с препечени филийки или сухари и маслини.
Сурова тиквичка с пресен копър
Начин на приготвяне: Тиквичката се измива, почиства и обелва. Нарязва се на едри парчета и се слага в кухненски робот. Необходима е приставка, която да я нареже на малки парченца, а не да я смила на пюре. При липса на такава може да се нареже на ръка или да се настърже. Смесва се с млякото, овкусява се със сол и олио. Добавя се наситненият копър. Ядките се смилат на дребно или се нарязват с нож и се добавят към разядката. Накрая се прибавя и пресованият чесън. Всичко се разбърква много добре и се сервира.
Ухамара с печени чушки
Необходими продукти: 7 печени чушки, 50 г смлени орехови ядки, 3 скилидки чесън, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. червен пипер лют, 2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. сок от нар, 1/2 ч.ч. ръжен хляб на трохи.
Начин на приготвяне: Всички съставки, с изключение на зехтина, се слагат в блендер. Пасират се, докато сместа не стане гладка. Полива се със зехтина и се разбърква. Премества се в съд за сервиране и се декорира по желание с пресен копър или мента.
Пюре от коприва
Необходими продукти: 1,5 кг коприва, 125 г масло, 45 г брашно, 300 м прясно мляко, 100 мл вода, сол, чесън, черен пипер.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства и измива, след което се пасира. В половината от маслото се изпържва внимателно брашното. Добавя се копривата, пържи се малко и се разрежда с вода или отвара от копривата и прясното мляко. Пюрето се вари около 10-15 минути, като междувременно се разбърква. Добавя се останалото масло. Подправя се със сол, черен пипер и малко счукан чесън.
Все още няма коментари