Телешко по виенски
Необходими продукти: 600 г телешко месо, 500 г сини сливи, 100 г сушени кайсии, 2 глави лук, 4 с.л. олио, 4 ч.ч. бяло вино, канела, джинджифил, сусам, кимион, чесън на прах, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на средно големи кубчета, посолява се и се задушава под капак в нагорещеното олио. Когато омекне, към него се добавят сушените плодове, предварително киснати в студена вода и отцедени. Прибавя се и ситно нарязаният лук. Наливат се виното и малко вода, колкото да се покрие всичко. Слагат се подправките и се оставя да ври на слаб огън до пълна готовност (около 1-2 часа). Поднася се топло и се украсява със семена от нар.
Пудинг с ром
Необходими продукти: 1 ч.ч. грис, 1 л мляко, 200 г сини сливи, 75 г масло, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче ванилия, 50 г орехи, 50 г сушени кайсии, 6 с.л. захар, 4 яйца, 1 с.л. ром.
Начин на приготвяне: Сините сливи се измиват, разполовяват и костилките им се отстраняват. Сушените кайсии се накисват за 1 час в студена вода, нарязват се на малки парченца, а ореховите ядки се счукват със захар. Маслото се разтопява и в него се изсипва грисът. Разбърква се, докато поеме цялата мазнина. След това се излива прясното мляко и разбъркването продължава, докато грисът набъбне и поеме цялата течност. Добавя се захарта и бъркането продължава до нейното разтопяване. В образувалата се гъста маса се слагат кайсиите, орехите, ванилията и ромът. Отново се разбърква добре. Съдът се снема от котлона. Щом сместа се охлади, в нея се чукват яйцата и пак се разбърква добре. Форма за печене с пръстен се поръсва със захар и се слага в гореща фурна, за да се карамелизира захарта. Щом това се случи, веднага с карамела се обливат стените на формата. На дъното й се нареждат половинките сини сливи, обърнати с разреза надолу. Върху тях се изсипва тестото и се заглажда. Пече се в гореща фурна 30 мин. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади. Щом пудингът се отлепи от стените на формата, се обръща върху плато. Нарязва се на порционни парчета и се поднася с кафе или чай.
Салата с босилек
Начин на приготвяне: Тиквичката се нарязва с белачка на тънки дълги ивици, а сливите (3 бр.) се нарязват на средни по големина парчета. Бадемите се филетират. Гъбите се бланшират и всички продукти се смесват. Зехтинът, солта, лимоновият сок и сокът от киселата ябълка се разбиват до еднородна смес, с която се овкусява салатата.
Студена норвежка супа
Необходими продукти: 1 ч.ч. захар, 250 мл портокалов сок, 1л вода, 50 г овесени ядки, 300 г сини сливи, сметана.
Начин на приготвяне: Сливите се нарязват и сваряват заедно с ядките във водата, докато поомекнат. Прибавят се сок и захар на вкус. Супата се оставя да изстине, гарнира се с лъжица сметана и се сервира.
Все още няма коментари