Карфиолена мечта
Необходими продукти: 1 глава карфиол (500 г), 50 г сирене рокфор (нарязано на парчета), 2 дафинови листа, 25 г краве масло, 1 стрък праз, 2 картофа, 2 стръка целина, 2 с. л. сметана, перца зелен лук за украса, сол, смлян черен пипер.
Начин на приготвяне: Карфиолът се разделя на „розички“, които се слагат в тенджера и се заливат с 1,5 л вода. Добавят се дафиновите листа, посолява се и тенджерата се слага на котлона. Когато водата кипне, зелето се вари 20 мин на слаб огън. В друга тенджера в кравето масло се запържват нарязаният на кръгчета праз и нарязаните на парчета целина и картофи. След това се задушават 15 мин под капак. Изсипете съдържанието на първата тенджера (с карфиола) във втората. Изчакайте супата да кипне и варете 20-25 мин на слаб огън. Отстранете дафиновите листа, отлейте малко от течността, ако е прекалено много, и пасирайте продуктите. Добавете сметаната, разбъркайте и разпределете супата по чиниите. Гарнирайте всяка порция с малко рокфор и перца от зелен лук.
Микс „Бон апети”
Необходими продукти: 2 моркова, 1 картоф, 100 г спанак, 100 г тиква, сол, 4 с.л. олио, 1/2 л прясно мляко, черен пипер, 50 г магданоз, 2 с.л. сусам, 100 г сирене, 100 г кротони.
Начин на приготвяне: Морковите и картофите, както и тиквата се обелват и нарязват на парчета. Сваряват се със спанака и се пюрират. В пюрето се налива горещото прясно мляко. При необходимост може да се налее и малко вода, за да не се получи прекалено гъста супата. Посолява се, подправя се с черен пипер. Добавя се олио и се оставя на котлона да поври още 2-3 минути. Поднася се гарнирана със ситно нарязан пресен магданоз, обилно поръсена със сусам и настъргано сирене. И с кротони.
Чорба от броколи
Необходими продукти: 1 глава броколи,1 глава целина, 1 глава лук, 1 ч.ч. прясно мляко, 100 г сирене, сол, черен пипер, 30 г масло.
Начин на приготвяне: Броколите се измиват и накъсват на розички, които се сваряват в подсолена вода. Отцеждат се и се оставят настрана. В същия бульон се сваряват целината, обелена и нарязана на кубчета, и обелената глава лук.
Щом целината се свари, се отцежда и заедно с 2/3 от броколите се пасира. Прибавят се маслото (30 г), мекото сирене (100 г) и прясното мляко (1 ч.ч.). Пак се разбива. Добавя се черният пипер. Полученото пюре се връща в бульона и се кипва. Супата се поднася на порции, украсени с цели розички броколи.
Все още няма коментари