През последните години и българинът вече има възможност да опитва екзотични плодове. Редките видове все повече навлизат в ежедневието ни, а домакините са склонни да експериментират с продукти, идващи от далечните краища на света. И все пак доста от тях звучат твърде екзотично, за това ще ви запознаем с някои от плодовете, за които се знае много малко у нас. Разберете какви витамини съдържат и как да извлечете най-добрите им качества в кулинарията.
1. Папаята е дърво което расте в тропичната част на Южна Америка. В последствие се култивира в Централна Америка, още по времето на европейските колонизатори. Самият Хрисотофор Колумб определял това екзотично растение като „Плодът на ангелите”. За това допринася изключителният му вкус, който наподобява комбинация от пъпеш и праскова. Сърцевината на папаята е изключително сочна, а ароматът му е неповторим. Папаята е богата на витамин С и съдържа умерени дози от провитамин А, както и малки дози витамин В9. Папаинът в плода има свойството да подпомага смилането на храни богати на белтъци като: месо, яйца, сирена, риба и ядки.
Все още няма коментари