Необходими продукти: 2 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. пудра захар, 1 к.ч. мед, 1 ч.л. сода за хляб, канела, брашно, колкото поеме.
За бяла глазура: 1 белтък, 1 ч.ч. пудра захар, няколко капки лимонов сок
За шоколадова глазура: 100 г шоколад, 1 ч.л. масло
Начин на приготвяне: Разбивате яйцата и олиото. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно. Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка, бъркайте с миксера, извадете го от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на средно твърдо тесто, да не лепне. За да се получат камбанки, елхички, ангелчета и цялата компания, е необходимо тестото да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот. Печете меденките в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето им, защото изпуснете ли момента, те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.
Приготвяне на бялата глазура:
Пресявате два пъти пудрата захар и я разбивате с тел или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. Заредени с тази смес и малко търпение, вашите меденки ще бъдат гарантирано разкрасени.
Шоколадова глазура: На водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка.
Все още няма коментари