Безспорно месото е вкусен и полезен за организма ни продукт, но има хора, които не консумират месо постоянно или пък по време на пости. Има и дни, в коитони се иска да разтоварим организма си от тежките и плътни месни ястия. За такива случаи сме ви подготвили няколко интересни рецепти.
Рататуй
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 голям патладжан, 2 тиквички , 4-5 чери домата, 3 скилидки чесън, 3/4 бурканче едросмляна лютеница, риган, магданоз, сол, олио.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Измийте и нарежете патладжана първо на кръгчета и после на половинки. Нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина около 1 см, чери доматите на малки кръгчета. Вземете тава с подходящ размер, сипете олио на дъното ѝ и наредете зеленчуците, като ги редувате. След като запълните тавата, посолете и поръсете с риган. Добавете скилидките чесън, нарязан на тънки филийки. Поръсете с олио. Сложете във фурната и печете рататуя на 200 градуса около 40-50 минути до омекване на зеленчуците.
Разредетелютеницата с малко вода, да стане като немного гъст сос, и я добавяте в тавата равномерно навсякъде. Поръсете със ситно нарязания пресен магданоз и печете още малко до сгъстяване на соса.
Пълнени чушки с яйца и сирене
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: чушки – 12 бр. червени, сирене – 350 г краве, яйца – 4 бр., брашно – 1 с.л. при нужда, домати – 1 бр., магданоз – 1/4 връзка ситно нарязан, олио, сол.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Почистете чушките, изтърбушете ги, като добре ги почистите от семенцата. Леко ги посолете отвътре.Разбийте яйцата и ги разбъркайте с натрошеното сирене, по желание добавете обелен и нарязан ситно домат. Ако има нужда сместа да се сгъсти, се разбива с 1 с.л. брашно. Накрая объркайте с малко нарязан магданоз.
Напълнете чушките със сместа и топвайте отвора им в чинийка с брашно. Подреждайте ги в подмазнена тава. Полейте ги със струя олио или зехтин.
Сложете пълнените чушки с яйца и сирене да се изпекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути или до готовност.
Поднесете пълнените чушки с още малко ситно нарязан магданоз.
Огретен с картофи, сирене и кашкавал
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: картофи – 1 кг, масло – 125 г, прясно мляко – 500 мл горещо, бульон – 1 кубче зеленчуков – по желание, брашно – 4 с.л., яйца – 3 бр., сирене – 200 г натрошено краве, кашкавал – 100 г настърган.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Обелете картофите и ги бланширайте във вряща вода за 5-10 минути. Щом изстинат, ги нарежете на кръгчета. Разтопете 100 г масло и запържете в него брашното.С непрекъснато бъркане добавете и млякото. Бъркайте до получаването на гладък сос, в който се натрошава бульонът. Изчакайте сосът да поизстине и добавете предварително разбитите яйца.
Намажете дъното на тавичка за печене с останалото масло.
Наредете половината от картофите, добавете натрошеното сирене, отгоре наредете останалата половина от картофите.
Залейте със соса, поръсете с кашкавала и печете огретена в предварително загрята на 180°C фурна за 20-ина минути.
Хапнете си вкусен огретен с картофи, сирене и кашкавал.
Все още няма коментари