Жените полудяха по тази лятна рецепта. Имамбаялдъ по манастирски- да си оближеш пръстите и да хапнеш с кеф. Освен безкрайна Божествена духовност, от манастирите бихме могли да си тръгнем и с някоя рецепта за вкусно ястие, изпитана и древна, като тази за имамбаялдъ.
Рецептата за вкусната имимбаялдъ е патент на манастирите от Света гора, Атон, където се намира и Славянобългарският манастир „Свети Георги Зограф“.
Рецептата е публикувана от монаха Епифаний, който от дълги години приготвя вкусна манастирска храна, а рецептите събра в книга, която е на пазара в чужбина, а вече и у нас.
Тя е луксозна енциклопедия с интересни снимки и манастирски мъдрости.
Имамбайълдъ по манастирски от Света гора е невероятно вкусно ястие, което всеки може да сложи на домашната трапеза.
Най-вкусната имамбаялдъ по манастирски
Необходими продукти за 5 порции:
5 патладжана – големи
4 глави кромид лук
1 глава чесън (поне 10 скилидки)
5 червени домати
зехтин или олио
1 връзка магданоз
сол, червен пипер, кимион, черен пипер
Приготвяне:
Измиваме патладжаните и белим кората.
Режем ги на половини по дължина. Посоляваме ги и ги оставяме солта да извлече техния сок, който дразни бъбреците, жлъчката, стомаха.
След 3 или 4 часа измиваме патладжаните. Оставяме ги да се дооцеждат, писаха в сайта наГигинския манастир www.svetogorie.com.
Може да ги наредите на кърпа или върху домакинска хартия, за да попие водата от тях.
През това време сгорещяваме мазнината изапочваме да пържим изцедените патладжани от двете страни.
Нареждаме изпържените патладжани в тава.
Докато пържите патладжаните, можете да нарежете на ситно кромид лук и чесънът, заедно с подправките. Смелете или минете на рендето червените домати.
Задушете двата вида лук в мазнина. Прибавете смлените домати и подправките.
Задушете още малко.
С тази смес залейте наредените в тавата патладжани и сложете във фурната.
Все още няма коментари