И ние си мислим, че има някакъв контрол на храните!
„Да ви разкажа за „сиренето“ в мандрите...
Днес дойде един човек, който работи в мандра, да си купи сирене от мен. И се шокирах от неговия разказ!
В България свежото мляко е крайно недостатъчно, за да има истинско сирене. Няма достатъчно животни! Мандрите са се специализирали и имат двоен стандарт!
Истинското сирене го правят за износ в чужбина, а за българския пазар от една партида мляко правят 5 неща.
Първо вземат маслеността на млякото и с примеси от палмаво масло правят „краве масло“. След като вземат маслеността, правят кашкавал. Разбира се, с примеси, подобрители и разни добавки. В изцедената суроватка от кашкавала правят сирене, като добавят сухо мляко и разни мазнини, млечна киселина и калциев двухлорид, за да стегнат „сиренето“.
След като изцедят остатъчната суроватка, правят извара, а след изварата следва кисело мляко, познайте него от какво го правят – от нишесте...
И ние ядем тези прекрасни „млечни продукти“...
Христо Мазгарев
1 коментара