Лекарите винаги препоръчват на пациентите хипертоници заедно с предписаните лекарства да променят стила си на живот, започвайки от хранителния режим и физическите упражнения. Диета, включваща повече плодове и зеленчуци за сметка на вредните за високото кръвно храни, допринася за намаляване стойностите на кръвното налягане.
Плодовете, които водят до намаляване на кръвното налягане, са богати на най-важните за човешкия организъм хранителни вещества - витамини, минерали и антиоксиданти. Важно е ежедневно да се приемат различни плодове.
Сливи: шепа сушени сини сливи съдържа около 316 мг калий и само 1,5 мг натрий. Калият е от особено значение за поддържане на нормални стойности на кръвното, в същото време ниското съдържание на натрий в храната води до спад на кръвното налягане.
Пъпеш: богат на калий и магнезий. Каротеноидите в пъпеша предотвратяват втвърдяването и стесняването на артериите и вените, а по този начин се намалява рискът от увеличаване на натиска, който кръвта упражнява върху кръвоносните съдове, т.е. намалява се рискът от увеличаване на кръвното налягане. Динята също помага за понижаване на кръвното налягане.
Авокадо: високо съдържание на калий, който играе важна роля за поддържане на равновесие между натрий и калий в човешкия организъм. В същото време авокадото е богато на ненаситени мазнини, които от своя страна предотвратяват натрупването на лошия холестерол. Трябва да се има предвид все пак, че авокадото принадлежи към висококалоричните храни, затова приемът трябва да е умерен.
Банани: бананите също са богати на калий и бедни на натрий. Два банана на ден подпомагат поддържането на кръвното налягане в нормални за организма стойности. Един средно голям банан съдържа около 1 мг натрий и 422 мг калий.
Портокали, лимони и други цитрусови плодове: цитрусовите плодове са богати на витамин С, биофлавоноиди и фитонутриенти. Последните две са естествени противовъзпалителни средства и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Така подпомагат не само намаляване на кръвното налягане, но и предотвратяват образуването на холестерол.
Все още няма коментари