Повишеното кръвно налягане (хипертонична болест) е заболяване, което се среща сравнително често и е разпространено повече в градовете. От повишено кръвно налягане страдат повече жените, отколкото мъжете, казва в записките си големият български лечител Петър Димков. Той описва и причините за повишаване на кръвното - на първо място стоят нервните напрежения, особено неприятните изживявания и неправилният режим на живот. Значение имат и недостатъчната физическа работа и движение, преяждането, злоупотребата с алкохол и тютюн и др. В началото болните се оплакват от сърцебиене, прескачане на сърцето, главоболие и замайване на главата. Имат шум в ушите, безсъние, отпадналост. Главоболието обхваща тила, врата или челото и се усеща като тежест или стягане.
Болните лесно се дразнят и избухват. При преглед се установява непостоянно повишено кръвно налягане, което по-късно остава трайно. С напредване на болестта могат да настъпят различни усложнения с нервната система, сърцето, бъбреците. Между тези виения на свят болният се чувства здрав, но е неспокоен и получава от време на време горещи вълни в главата, подобни на тези, които имат жените в критичната възраст. Виенията са като къси мозъчни припадъци, които парализират временно дейността на човека, пише лечителят. Димков описва надлежно и своя метод за лечение, с който е помогнал на милиони хора. „При заболяване особено важно е създаването на правилен режим на живот: труд, почивка, хранене. Да се избягват умствената и физическата преумора, преяждането, алкохолът и тютюнът, употребата на мазнини. Необходимо е кръвното налягане да се мери редовно от лекар и да се изпълнява предписаното лечение”, казва билкарят и дава своята безценна рецепта за природен илач, заместващ хапчетата за хипертония.
„Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 с. л. от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 100 г ядки от орехи, 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките, 20 зелени листа от обикновен здравец, 20 ядки от сладки бадеми, счукани на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глог (от аптеката) и 1 с. л. канела на прах”, съветва Петър Димков. По негови думи е добре хипертониците да приемат и вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не! По желание може да се пие запарка от шипки (25 зърна, счукани на кашица, се запарват с 500 г вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда през тънка кърпа). Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.
Все още няма коментари