Традиционните рецепти на руска салата и снежанка са добре известни на всички. Индустриалните им варианти обаче все повече се отдалечават от оригиналите според асоциация „Активни потребители”. Тест анализира състава на индустриално приготвени и пакетирани салати. За разлика от други тестове, в сегашния не са извършени лабораторни анализи. Цялата информация е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите декларират.
В проучването са включени 13 марки „Руска салата” и 14 марки „Снежанка“, закупени от четири търговски вериги през декември. Оказва се, че само 3 от 14 салати „Снежанка” съдържат кисело мляко, а в проверените марки „Руска салата” няма яйца, но има поне по три консерванта. Повечето нетрадиционни компоненти не са естествено получени храни, а представляват индустриално произведени хранителни добавки и химикали. Казано по друг начин - влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността.