Изхвърляме над 7 хиляди тона храна след великденските празници. Ресторанти, домакинствата и хотели генерират основната част от хранителни отпадъци.
Всеки ден у нас, най-бедната държава в Европейския съюз, изхвърляме над 1800 тона храни. А в дните около Великден обемът на хранителните отпадъци се увеличава с над една трета, показва статистиката.
Едва 10% от храната, която изхвърляме, може да бъде спасена. Дори и недокосната, вече сготвената храна в ресторантите отива на боклука. Тя трябва да стигне до крайния потребител само за няколко часа, затова често по-лесно е да се изхвърли, вместо да се дари, казват ресторантьорите. Според изчисления на Европейската комисия с храната, която се изхвърля всяка година в общността, биха могли да бъдат нахранени 2 пъти всички гладуващи в света – близо един милиард души.
Все още няма коментари