Пшеницата (житото) е една от най-старите видове култури, използвана от човека за храна. В зърната й се синтезират около 10–14% белтък, въглехидрати под формата на нишесте – от 54 до 80% и прости захари, не повече от 0,15 на сто. Тъй като пшеницата е една от най-старите култури на земята, тя е напълно съвместима с потребностите на човешкия организъм и се явява естествено природно лечение за редица заболявания.
Тя има способността да държи кръвното налягане в допустимите здравословни параметри. Като всяко природно средство обаче не бива да се забравя, че постигането на ефекта изисква по-продължително прилагане на конкретното фитолечение. Прогресирането на хипертонията може да бъде спряно в ранен стадий с помощта на пшеница.
За целта измийте 2–3 чаени чаши пшеничени зърна (жито), изсушете ги и ги скълцайте ситно в дървено хаванче. От скълцаното жито приемайте по 3–4 супени лъжици на денонощие. Лечението продължава два–три месеца, през което време кръвното налягане постепенно започва да се приучава да бъде в безопасни норми. Проявите на стенокардия (гръдна жаба) са едни от симптоматичните белези на зараждаща се коронарна недостатъчност.
Като превантивна мярка народната медицина препоръчва консумацията на пшеничена каша. За да си я приготвите, са ви необходими 3-4 супени лъжици ситно смляно жито. Сложете го в горещ тиган. Бъркайте го често, за да не загори. Когато видите, че леко се е обжарило, прибавете 6 супени лъжици гореща вода и продължавайте да разбърквате, докато заври. Така приготвената „каша” трябва да се изяде в продължение на едно денонощие на равни промеждутъци. Например първият прием може да бъде в 8 ч. сутринта, а следващият след четири часа. Терапевтичният ефект започва да се чувства минимум след двуседмична консумация на пшениченото зърно, приготвено по този начин. Целият курс е два месеца.
Все още няма коментари